Baanrenovatie en baanvervanging

01 juni 2021

In augustus is het alweer 11 jaar geleden dat we voor het eerst op het tennispark op eigen banen konden spelen. In augustus 2010 was de opening van het nieuwe tennispark een feit. Nu 11 jaar later staat er een bloeiende vereniging waar heel intensief zowel recreatief- als wedstrijdtennis wordt gespeeld.

Door de corona maatregelen hebben we de competities, toernooien, helaas al heel lang moeten missen, maar ook dit gaat terugkomen. Gelukkig hebben we het afgelopen jaar, met uitzondering van een relatief korte onderbreking, in ieder geval wel lekker buiten kunnen sporten.

11 jaar intensief spelen op de banen laat intussen ook zijn sporen na. De kwaliteit van de banen is door slijtage erg achteruit gegaan. Achter de schermen zijn we daarom al lange tijd bezig het park weer gereed te krijgen voor het komende decennium.
TC IJburg is een gemeentelijk sportpark en wij hebben 3 jaar geleden de 1e lobby bij de gemeente gestart om de banen na afschrijving weer in topconditie te krijgen zodat het park ook voor de toekomst voldoet aan het ambitieniveau van de vereniging en daarmee voor zowel de recreant als voor KNLTB wedstrijdtennis aantrekkelijk is. Deze renovatie gaat later dit voorjaar in fases uitgevoerd worden.

Kort komt het erop neer dat de toplaag van alle 10 de banen vervangen gaat worden:

• van 6 van de huidige ‘Smash-court’ (kunstgras met ‘rood zand’) wordt de grasmat verwijderd en de ondergrond weer helemaal vlak gemaakt en
  • banen 4, 5, 6, en 7 zullen omgebouwd gaan worden naar een andere speelondergrond, ‘gravel onder afschot’.

Motivatie voor het toevoegen van gravel onder afschot als speelondergrond:

• Meer speelplezier
  • Impact tennistraining significant hoger
  • Favoriete ondergrond voor tennistalent en toernooien
  • ‘Match visie’ KNLTB (Jeugd start op gravel)
  • Duurzaam (levensduur 30 jaar)

Banenoverzicht van de nieuwe indeling: 'Smash-court’ banen 1 - 3, en 8 - 10; Gravel onder afschot’ baan 4, 5, 6 en 7

Fases

In overleg met de uitvoerende partij en de gemeente is de insteek altijd geweest deze operatie met ‘zo min mogelijk’ overlast voor leden te laten plaatsvinden. Exacte uitvoeringsdetails zijn nog in de maak, maar het werk wordt opgedeeld in 3 stappen:

Fase 1: Start voorbereidingen voor riolering en beregening.
De banen blijven in gebruik, maar de loop naar de banen zal beperkt worden (mensen zullen voor bepaalde banen moeten omlopen).
Fase 2: Renovatie kunstgras roodzand. Opleveren per baanblok om doorspelen te garanderen.
Fase 3: Aanleg/ombouw naar gravel onder afschot voor 4 banen. Alle banen in 1 keer.

Timing

Fase 1: Planning is nu dat deze start vanaf 14 juni aanstaande.
Fase 2: Uitvoering van de renovatie van de ‘Smash-Court’ banen, vanaf 14 juni - 12 juli. Deze zal dan per baanblok worden uitgevoerd.
Streven is dan dat de kunstgrasbanen gereed zijn op het moment dat de gravelbanen gaan starten. Tijdens uitvoering zal het baanblok dat gerenoveerd wordt niet bespeelbaar zijn.
Fase 3: Uitvoering tijdens de zomervakantie van 12 juli t/m 16 augustus (week 28-33). In deze periode zijn er geen trainingen meer en zullen dit jaar naar verwachting wel weer veel mensen vakantie buiten IJburg gaan vieren.

Momenteel overleggen we met gemeente en de partij die het proces namens de gemeente begeleid over details van het project. We zullen jullie hierover in de komende periode op de hoogte houden.