Gravel en de weerselementen

11 februari 2024


Op ons park ligt gravel onder afschot. Dat betekent dat de baan iets scheef ligt en het regenwater snel naar de lijngoten afgevoerd wordt.

Groot voordeel van deze banen is dat je na regenval snel weer kunt spelen. Maar gravel is nou eenmaal weersgevoeliger dan smashcourt en daarbij speelt de ligging en ondergrond van het park ook een grote rol in baanschade  en -herstel.

Dit is hoe een doorsnede van een gravelbaan eruitziet:

Vorst
Er is geen gravelbaan die tegen vorst kan, ook die van ons niet (zie hoofdfoto).

Als het gevroren heeft zet de lavalaag uit en wordt de baan heel zacht en onregelmatig. Het onderhoud na vorst is daarom altijd omvangrijk.
Na de dooi moeten de banen weer 'in profiel getrokken' worden en de lijnen weer vlak in de baan gebracht worden.

Regen
Voordat je hiermee kunt starten, moet het geheel wat ingeklonken zijn, anders zakt de baanwagen van de groundsman weg.

Voor die inklinking is veel regen nodig (voor het winterseizoen sluit de gemeente de sproei-installatie af, omdat die anders kapot kan vriezen).
Dit jaar was er na de dooi een langere periode van droog weer, waardoor de inklinking niet plaatsvond en het onderhoud niet kon starten. 

Wind
Daar kwam nog bij dat de storm de droge banen flink heeft beschadigd. De toplaag is er volledig afgewaaid en ligt deels in de hoeken van de banen. Omdat alle fijne korrels (de leem), die voor de binding zorgen, er letterlijk uit zijn weggevlogen, is dit nu onbruikbaar.
Het grofkorrelige restant dat nog op de baan ligt moet worden afgevoerd en vervangen door nieuw materiaal. 

Voorspellingen
En dan kijkt de groundsman nog vooruit naar de lange termijn weervoorspelling. Blijft het zacht winterweer of is er weer kans op vorst? Een afweging, want aan de uren van de groundsman zit helaas een limiet.

We hopen natuurlijk net als iedereen dat er na de afgelopen vorst, regen en wind, vooral weer zonneschijn komt en we weer veel kunnen spelen!

Nieuwscategorieën