Wat doet de groundsman?

14 augustus 2023


In gesprek met Iwan de Boer 

Groundsman voor TC IJburg sinds januari 2022   

Tennisbanen onderhouden zich niet vanzelf. Hoe goed wij ons best ook doen als leden om de banen netjes te houden, professioneel onderhoud is van essentieel belang. Gelukkig werken we nu al enige tijd met een goede ‘groundsman: Iwan de Boer.

Van logistieke dienstverlening naar baanonderhoud

Iwan werkte 8 jaar geleden in de logistieke dienstverlening en zocht naar andere werkzaamheden Zelf actief als (amateur)tennisser en geïnteresseerd in wat daar mee te maken had, begon hij aan de scheidsrechteropleiding en rondde deze met succes af. ‘Maar ik wilde graag meer met mijn handen werken. Via een snuffelstage bij een tennisvereniging kwam ik in contact met baanonderhoud en dat beviel me heel goed.’ Na een opleiding als groundsman is hij als zelfstandig ondernemer gestart en sindsdien is hij actief als groundsman bij meerdere verenigingen. Ook geeft hij door het hele land advies over veiligheid, bespeelbaarheid en onderhoud van tennisbanen. Inmiddels is hij ruim 1,5 jaar de vaste groundsman voor TC IJburg.  

“TENNNIS IS MIJN PASSIE EN HET IS MIJN DRIJFVEER OM BANEN ZO TE ONDERHOUDEN DAT ZE OPTIMAAL SPELEN”

Gravel versus smashcourt

'Gravelbanen vergen veel meer onderhoud dan smashcourt. Het is een natuurproduct en dat slijt. Smashcourt heeft ‘maar’ 1 keer per week onderhoud nodig en gravel wel 4 keer om de kwaliteit en speeleigenschappen te behouden’, aldus Iwan. Naast dit reguliere onderhoud is er ook nog groot onderhoud na de voorjaarscompetitie en in februari/maart.

Elke situatie een eigen aanpak

‘Elke gravelbaan is uniek en elke situatie is anders. Als je de kwaliteit wilt verbeteren, moet je de situatie kennen, zoals de ligging van de baan, de gekozen ondergrond, de aanwezigheid van vegetatie of bebouwing in de directe omgeving, de frequentie van het gebruik, de reden van het gebruik (wedstrijd en/of trainingen) en het niveau waarop gespeeld wordt.’

Normaalgesproken doorloopt Iwan bij een grote onderhoudsbeurt de volgende stappen: eerst de grond bij de baseline losmaken, daarna een verse laag gravel erop en natmaken. Dit wordt een soort klei. Dan uitsmeren en gladmaken. Het lijkt eigenlijk op pleisteren. En hij voegt toe ‘het is heel belangrijk dat de baan een paar uur na onderhoud niet bespeeld wordt’.  

“EEN GRAVEL ONDERHOUDSBEURT IS NET ALS PLEISTEREN” 

Spelen en vegen

‘Ik zou alle spelers willen adviseren om de banen in goede conditie’ te houden, aldus Iwan. Dat betekent:

  • Bespeel de gravelbanen niet wanneer er plassen op liggen.
  • Veeg altijd álle banen als ze droog zijn, dus ook de smashcourt banen. Ook al lijkt het alsof vegen geen verschil maakt, het verspreiden van het zand is heel belangrijk.
  • Veeg een smashcourtbaan niet als het zand aan je vingers blijft plakken en een gravelbaan niet als  het glimt. En dus niet als de banen overduidelijk nat zijn.  

‘Zo zorgen we er samen voor dat de banen zo vaak en lang mogelijk bespeelbaar blijven!’      

Nieuwscategorieën